Filmy dostepne w Polsce warte obejrzenia:
Pusty Dom
tytul angielski: 3 Iron
rok produkcji: 2004
rezyser: Kim Ki Duk
aktorzy: Jae Hee, Lee Seung Yeon
Treść:
Opuszczam swoj dom. Kiedy mnie w nim nie ma, ktoś znajduje go i się do niego wprowadza. Wyjmuje jedzenie z mojej lodowki, śpi na moim łożku, włącza moj telewizor. I może dlatego, że jest mu głupio, naprawia mi zegar, robi pranie, odkłada wszystko na swoje miejsce.
Tae Suk jest bezdomnym. Żyje w domach obcych ludzi, do ktorych włamuje się pod nieobecność właścicieli. Jednak nigdy nic nie kradnie. Pewnego dnia włamuje się do domu, ktory nie jest pusty. Jest w nim kobieta...
Choć nie wymieniają między sobą ani jednego słowa, potrafią się porozumieć za pomocą własnego prywatnego języka. Wybierają puste domy, w ktrych mogliby zamieszkać, czują się coraz bardziej wolni.
Kim Ki Duk napisał scenariusz filmu w ciągu miesiąca. W trakcie kolejnego przygotował go do realizacji, ktra zajeła 16 dni. Całość zmontowano w 10 dni, by zdążyć przed rozpoczęciem festiwalu weneckiego w 2004r. Film został włączony do konkursu w ostatniej chwili i stał się czarnym koniem. Kim Ki Duk opuścił Wenecję z nagrodą za reżyserię - druim takim wyrożnieniem prestiżowego festiwalu w tym samy roku (pierwsze za 'Samarię' na MFF w Berlinie) - udowadniając, że jest jednym z najciekawszych indywidualistow koreańskiej kinematografii i wspołczesnego kina.
Ode mnie:
Mogę śmiało powiedzieć, że jest to najpiękniejszy film, jaki w życiu widziałam, zacytuję przyjaciela: 'tego filmu nie da się opisac... trzeba go zobaczyc'. I ja się w pełni z nim zgadzam.
po obejrzeniu warto przeczytać tenartykuł, aby uporządkować własne interpretacje
DVD zostanie wydane na jesieni (warto kupić )
Łuk
tytul angielski: The Bow
rok produkcji: 2005
rezyser: Kim Ki Duk
aktorzy: Jeon Sung Hwan, Han Yeon Reum
Treść:
'Łuk' to najnowszy film Kim Ki Duka, reżysera z Korei Południowej, twrcy filozoficznej opowieści 'Wiosna, lato jesień, zima... i wiosna' i oryginalnego love story 'Pusty Dom'.
Na łodzi żyje stary rybak i młoda dziewczyna. On ma 60 lat i czeka aż podopieczna, ktorą znalazł, gdy była dzieckiem, skończy 17 lat - wtedy będzie mogł się z nią ożenić. Starzec ma łuk - przedmiot o wielu funkcjach. To narzędzie obrony, symbol władzy, rytualny instrument muzyczny, środek komunikacji ze światem i talizman, pomagający przewidywać przyszłość. Pewnego dnia na łodz trafiają inni rybacy i młody student z miasteczka. Łuk, ktry do tej pory chronił piękną dziewczynę przed natarczywością innych mężczyzn, staje się przeszkodą oddzielającą ją od zakochanego młodzieńca.
Ta symboliczna przepełniona muzyką poetycka opowieść odkrywa przed widzami głębię uczuć, udowadniając, że egzotyczne kino z Korei Południowej ma wymiar uniwersalny. Zarazem to wspaniały spektakl filmowy, dzięki wspaniałym zdjęciom autorstwa Jang Seung Baeka, operatora 'Pustego Domu'.
Ode mnie:
Drugi po 'Pustym domu' moj ulubiony film Kim Ki Duka, przepiękna muzyka, żywe barwy, filozoficzna historia, składają się w bardzo interesujący film.
film dostępny w wypożyczalniach, a także do nabycia w Merlinie.
Oldboy
tytul angielski: Oldboy
rok produkcji: 2003
rezyser: Park Chan Wook
aktorzy: Choi Min Sik, Yoo Ji Tae, Oh Dal Su
Treść:
Rok 1988. Oh Dae Suprowadzi zwyczajne życie z żoną i malutką coreczką. Pewnego dnia zostaje porwany i uwięziony. Jego jedynym łącznikiem ze światem jest telewizor. To właśnie z telewizji dowiaduje się, że jego żona została brutalnie zamordowana, a on sam jest głownym podejrzanym.
Zastanawiając się kto mogł tego dokonać zaczyna spisywać wszystkie swoje czyny, ktore mogły skrzywdzić innych ludzi. Jest pewien, że jednym z nich jest człowiek, ktry go uwięził i zniszczył jego szczęśliwe życie. Obiecuje sobie na nim zemstę, a gniew pozwala mu przetrwać kolejne dni w celi. 15 lat poźniej odzyskuje wolność. Od przypadkowo spotkanego mężczyny dostaje portfel pełen pieniędzy i telefon komorkowy. Wkrotkce dzwoni do niego człowiek podający się za tego, ktory trzymał go w zamknięciu. Dae Su ma 5 dni na odkrycie, kto i dlaczego zamienił jego życie w koszmar.
Ode mnie:
Doskonały thriller trzymający w napięciu, aż do końca. Nic w tym filmie nie jest przypadkowe, a zakończenie zaskoczy każdego. Niestety amerykanie wykupili prawa do remake'u.
Film dostępny w wypożyczalniach, do kupienia w merlinie albo do obejrzenia na CANAL+.
Pani Zemsta
tytul angielski: Sympathy for Lady Vengeance
rok produkcji: 2005
rezyser: Park Chan Wook
aktorzy: Lee Yeong Ae, Choi Min Sik
Treść:
Reżyser Park Chan-wook, który zdobył Grand Prix na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Cannes 2004 za swój mroczny i brutalny thriller Oldboy, zaskoczył wielu ludzi, gdy ogłosił, że głównym bohaterem ostatniego film w jego przesiąknietej krwią "serii o zemście" będzie kobieta. Gdy ujawiniono, że w rolę tę wcielić ma się nie kto inny, lecz Lee Young-ae (niesamowicie popularna w Azji za sprawą takich filmów jak One Fine Spring Day i serialu telewizyjnego The Jewel in the Palace), a obiektem zemsty będzie Choi Min-sik (główny bohater Oldboya), oczekiwania względem Pani Zemsty wzrosły jeszcze bardziej.
Przede wszystkim jest to pierwszy film Parka Chan-wooka od czasów jego niesamowicie popularnego hitu z 2000 roku JSA: Joint Security Area, w którym gra Lee Young-ae. Skupiwszy się w pierwszych dwóch filmach trylogii zemsty - Panu Zemście i Oldboyu - na postaciach męskich, Park chciał zmienić tempo i ruszyć w nowym kierunku. Pisząc tę rolę z myślą o Lee Young-ae i jej spokojnej, łagodnej twarzy, Park stworzył postac Geum-ja, tajemniczej kobiety, która jest zarazem najbardziej niebiańskim z aniołów i najmroczniejszym demonem. W efekcie współpracy Parka Chan-wooka i Lee Young-ae powstał niezwykły, przeszywający film - Pani Zemsta
O ile pierwsze dwa obrazy skupiały się na agresywnej, wybuchowej zemście postaci męskich, to Pani Zemsta ukazuje, jak z gniewem radzi sobie samotna kobieta. Do tego, podczas gdy Pan Zemsta skupiał się na PORWANIU', a Oldboy na UWIĘZIENIU, to Pani Zemsta opowiada o POKUCIE.
Geum-ja (Lee Young-ae), piękna, przyciągająca męskie spojrzenia dziewczyna, zyskuje wątpliwą sławę, gdy w wieku dziewiętnastu lat zostaje aresztowana oraz oskarżona o porwanie i zamordowanie szcześcioletniego chłopca. Z uwagi na jej młody wiek i urodę, media dostają istnej obsesji na punkcie tej potwornej zbrodni. Są w szoku, gdy Geum-ja przyznaje się do winy i dostaje długi więzienny wyrok.
Jednak od tego czasu upłynęło już 13 lat, a przez ten czas Geum-ja była niesamowicie pracowitą, przykładową więźniarką, która dorobiła się przydomka "dobrotliwa".
"Dobrotliwa" Geum-ja nie próżnowała. Przez 13 lat planowała zemstę na swoim byłym nauczycielu, panu Baek (Choi Min-sik). Dobre serce, okazywane podczas "odsiadki", zyskało jej wielu przyjaciół i sojuszników. Teraz Geum-ja wychodzi z więzienia i z pomocą kilku byłych współwięźniów jest gotowa wprowadzić swój starannie przygotowany plan w czyn.
Pani Zemsta jest obrazem społeczeństwa, które pozostawia swych obywateli ich własnemu, osobistemu rozumieniu prawa, a jednocześnie zagłębia się w odmęty świadomego, acz zranionego umysłu, by naszkicować niesamowity portret złowieszczej heroiny, której serce jest czyste - i zimne - jak śnieg.
http://www.gutekfilm.pl/pani-zemsta
Film dostepny w wypozyczalniach i Merlinie
credits: KnP, Mikku, Askeloth, Naver, Gutek
To chyba tyle. Mam nadzieje, ze zdjecia nie zamula wam lacza
Ps. W tym miesiacu do kin weszly/wchodza dwa filmy: Pan Zemsta i japonska-chinsko-koreanska 'Przysiega'. Chyba warto sie wybrac
Ostatnio edytowany przez Faith (2006-07-21 18:04:42)
Faith, dzięki za wątek Obejrzę te filmy jak najszybciej. Koniecznie. (może namówię znajomych ze stowarzyszenia artystycznego, żeby zrobili maraton filmów koreańskich? robili już coś takiego ogólnie z kinem azjatyckim, więc może uda mi się ich przekonać. Bo na podstawie tego, co przeczytałam, myślę, że warto)
Kino koreańskie wbrew swojej egzotyce stanowi niepowtarzalne przeżycie estetyczne dla Europejskiego widza. Potwierdzają to nie tylko wierni fani ( o ile to słowo odpowiednie w tej kwestii ) ale i oceny krytyki i nagrody w krajach takich jak Francja, czy Włochy. Co więcej nawet w polskiej prasie, która zwykła promować dosyć często filmy o żadnej jakości artystycznej, całkiem dobrze wypowiadała się o Kim- Ki Duku. Dobrze też, ze znalazły się kina chcące puszczać filmy nie komercyjne, przeznaczone dla mniejszej widowni. Co natomiast martwi, to podejście przeciętnego widza do tego typu produkcji. Za dużo telewizji i kina amerykańskiego...
Pewnego razu zebrała się w moim pokoju grupka znajomych i postanowiliśmy obejrzeć film. Wybrałem Wyspę „ Kim- Ki Duka i myślałem, że ich reakcje będą przynajmniej w małym stopniu zbliżone do moich. Oczywiście przeliczyłem się i powiedzieli, że tak dziwnego filmu w życiu nie widzieli i już nigdy nie chcą oglądać nic tego reżysera... Byłem delikatnie mówiąc zdziwiony. W końcu doszedłem do wniosku, że niektórzy ludzie stracili całkowicie poczucie piękna i nie są w stanie wyjść poza do bólu proste kino realistyczne. Samo życie...
Reasumując- Łuk i Pusty Dom podobały mi się głównie za metafizyczny charakter tych opowieści i odejście od konwencji. To kino stanowi przypływ świeżości w przepełnionych bardzo drogimi i równie kiepskimi produkcjami nastawionymi na człowieka o inteligencji i wrażliwości kury. Generalni polecam ( jak ktoś nie widział ) inne filmy genialnego ( moje subiektywne zdanie ) Koreańczyka. Jak coś służę płytami